AMS UrbanClimadApp

Stadsbewoners nemen hitte in eigen hand met de UrbanClimadApp
Het is eindelijk zomer in Nederland. Tijd voor ijsjes, korte broeken en wellicht een koud glas rosé in de avondzon. Maar hoe zit dat met de oververhitte stadswoningen en ondragelijk hete kantoren tijdens deze warme dagen? AMS Institute lanceert samen met Wageningen UR en Gemeente Amsterdam een app die Amsterdammers helpt het lokale stadsklimaat naar hun hand te zetten.

Hitte in de hand
Want wat blijkt? Hitte en wind in de stad zijn beide verschijnselen waar stedelingen en beleidsmakers best wat invloed op kunnen uitoefenen. Met kleine ingrepen kan overlast rondom huis en tuin gemakkelijk worden voorkomen. Bijvoorbeeld door een windscherm op de juiste plek te plaatsen, wat tegeltjes in de tuin vervangen door gras of op bepaalde plekken een boom te planten. De UrbanClimadApp laat voor de exacte locatie van de gebruikers zien wat ze kunnen doen om overlast door hitte en wind in de omgeving te voorkomen.

“We hopen met deze app mensen bewust te maken van de grote speelruimte die stedelingen hebben om het stadsklimaat samen beter te maken” 

–  Sanda Lenzholzer, Wageningen UR.

Vind de koelste plekken in de stad
Geen tijd om nu ingrepen uit te voeren maar wel toe aan verkoeling? Geen probleem. De app laat namelijk ook zien waar de koelste plekken van de stad te vinden zijn én hoe warm het in jouw straat is in vergelijking met andere plekken in de stad.

Bekijk het zelf
UrbanClimadApp beschikbaar voor Android gebruikers in de Google Play Store.

Vragen?
Neem contact op met press@ams-institute.org.

Deze app is onderdeel van AMS Institute’s Stimulusproject ClimadAppTool. De wetenschappelijke onderbouwing van de app is verzorgd door Wageningen UR. Het project is gefinanceerd door AMS Institute, Gemeente Amsterdam en de ANMEC foundation. Lees hier meer over het onderzoek.

In de media

Nu.nl
At5Duurzaam Gebouwd

UrbanClimadApp